fbpx

Mate csésze és bombilla (szívószál)

كوب ماتي وبومبيلا

5 378Ft

Agyagból készült Mate csésze és fém bombilla/kanál. A bombilla egy olyan szívószál vagy kanál, aminek a végén egy mini szűrő van, ezzel jelentősen megkönnyíti a tea fogyasztását, hiszen azt nem kell leszűrni. Vegye meg a teljes készletet mate teával együtt, olcsóbban!

Termék súlya: 250g

Készleten

Cikkszám: MAT010 Kategóriák: , , Címkék: , , , , ,

A mate tea a matéfa (Ilex paraguariensis) (dél-amerikai magyal, Paraguay magyal) megszárított leveleiből és száracskáiból készült főzet. A maténak élénkítő hatása van a benne található 0,3-1,5% koffeinnek, 4-10% kaffetanninnak (kávécsersav; ez csersavra, majd koffeinre hidrolizál), teobrominnak és teofillinnek köszönhetően. Ezentúl a maté tisztító hatású is a benne lévő (flavonoid és alkaloid) antioxidánsok miatt. Mivel a maté élénkítése nagyon különbözik a kávé hatásaitól, ezért a yerba matéban lévő koffeint sokszor mateinnek szokták nevezni.

Hagyományosan 70-80 °C-os vízzel, a szintén maténak hívott kis lopótökből vagy fából készült pohárból szívják fel a főzetet, a bombillának nevezett szűrős, fém szívószál segítségével. A hasonló, de hidegen fogyasztott ital neve tereré, aminek fogyasztása Paraguayban a legnépszerűbb. Forrás: Wikipedia

Az ajánlott napi adag 3 csésze mate tea.

A mate tea elkészítése: Először a növényt belerakják a mate tea tökbe, körülbelül 1/2- 2/3 részig. Majd utána összerázzák, hogy a levelek elosztódjanak megfelelően, majd ezt követően a mate tököt 45 fokos szögben kicsit megdőltve meglocsoljuk szobahőmérsékletű vízzel. Erre azért van szükség, hogy a levelek kicsit megdagadjanak és a szívószállal nehezen lehessen felszívni őket. Ezt követően jöhet a 70-80- fokos víz, hozzáöntjük az aprított fűhöz. Fontos, hogy a víz ne legyen melegebb 85 foknál, mert a mate tea elveszti pozitív tulajdonságának jó részét. A szívószálat nem szabad mozgatni, nehogy eltömödjön a tea levelekkel, szárakkal.

A mate tök előkészítése: A fából vagy tökből készült poharakat, az első használatnál be kell avatni, hogy ne adjanak mellékízt a teának, vagy megnöveljék a tök élettartamát. Beletesszük a mate tae leveleket , majd felöntjük 70-80 fokos vízzel, a tetejééig, és 12 óráig hagyjuk állni. Ha fém vagy kerámia csészéből iszunk nincs szükség speciális előkészítésre. (wiki).

 

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Kosarad
0