Az olívabogyót, illetve a belőle sajtolt extra szűz olivaolajat nem véletlenül fogyasztják nagy mennyiségben a közismerten egészséges mediterrán étrendet követők: nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
Olívabogyó & extra szűz olivaolaj: Az egészséges táplálkozás titkos hőse
Az olívabogyó több ezer éve fontos szerepet játszik a mediterrán kultúrákban, és az emberiség egyik legrégebbi termesztett növényei közé tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos, ahol már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották. Az olívafa a béke és a jólét szimbóluma volt, és gyakran szerepelt vallási és kulturális rituálékban.
Az olívabogyó nemcsak a táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepet, hanem olaját is széles körben használták – nemcsak főzéshez, hanem gyógyításra, világításra és szépségápolásra is. A mediterrán diéta alapjaként az olívabogyó és az extra szűz olívaolaj ma is elengedhetetlen részei az egészséges életmódnak, és világszerte elismerték jótékony hatásait.
Az olívabogyó tehát nemcsak egy élelmiszer, hanem a mediterrán életmód szimbóluma is, amely összekapcsolja a múltat a jelen egészségügyi és kulturális gyakorlatával.
Az olívabogyó egészségre gyakorolt jótékony hatásai
- Szív- és érrendszer védelme
Az olívabogyóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, különösen az olajsav, segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterinszintet, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterin szintjét. Ezáltal hozzájárulhatnak a szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez.
Emellett az olívabogyóban található antioxidánsok is támogatják a szív- és érrendszer egészségét azáltal, hogy védik az ereket a káros oxidatív hatásoktól.
- Antioxidáns védelem
Gazdag antioxidánsokban, különösen E-vitaminban és polifenolokban, amelyek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket. Ezek a vegyületek csökkentik a sejtkárosodás kockázatát, ami fontos szerepet játszik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek megelőzésében. Az antioxidánsok támogatják a szervezet általános egészségét és lassítják az öregedési folyamatokat.
- Gyulladáscsökkentő hatás
Az olívabogyó fitonutriensekben gazdag, amelyek természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok segíthetnek a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatok csökkentésében, amelyek számos betegség, például az ízületi gyulladás és a szívbetegségek kialakulásáért felelősek. Az olívabogyó rendszeres fogyasztása tehát hozzájárulhat a gyulladások mérsékléséhez és az általános egészség megőrzéséhez.
- Emésztőrendszer támogatása
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. A benne lévő rostok elősegítik a bélmozgást, ami segít megelőzni a székrekedést és javítja az emésztést. Ezen kívül a rostok táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, ami pozitívan befolyásolja a bélflóra egyensúlyát.
- Testsúlyszabályozás és anyagcsere
Az olívabogyó fogyasztása segíthet az anyagcsere szabályozásában és a zsírégetésben, ami támogatja a testsúlykezelést. Az olajsav, amely az olívabogyóban található fő zsírsav, elősegíti a zsírok lebontását és csökkentheti az éhségérzetet. Ezáltal az olívabogyó fogyasztása hasznos lehet a fogyókúra során, miközben hozzájárul a test energiaellátásához.
- Bőr egészsége
Az olívabogyóban található zsírsavak és antioxidánsok hozzájárulnak a bőr hidratáltságának fenntartásához és védelméhez. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a bőrsejtek védelmében és regenerációjában, ami lassítja az öregedési folyamatokat és segít fenntartani a bőr rugalmasságát.
- Csontok erősségének fenntartása
A benne található kalcium és egyéb ásványi anyagok fontosak a csontok egészségének fenntartásához. Ezek az anyagok hozzájárulnak a csontok erősségének és sűrűségének megőrzéséhez, ami segít megelőzni a csontritkulást és csökkenti a törések kockázatát. Az olívabogyó tehát hasznos kiegészítője lehet egy olyan étrendnek, amely a csontok egészségének megőrzésére fókuszál.
Ezek után látható hogy bármilyen étel egészéges kiegészítője az olívabogyó és az abból készült olaj.
Lássunk néhány receptet
Szalámis-olívás pizza
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 4 ek olívaolaj
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 tk cukor
- 1 tk szárított oregánó
- só
- bors
- 10 dkg szeletelt szalámi
- 10 dkg fekete olívabogyó
- 10 dkg mozzarella
- friss bazsalikom
- friss rozmaring
Elkészítés :
- A pizzatészta hozzávalóit összedolgozzuk 3 dl meleg vízzel. Letakarjuk, és meleg helyen 2-3 órát kelesztjük.
- A fokhagymát összezúzzuk. Az olajat felforrósítjuk és üvegesre sütjük benne a hagymakockákat. Belekeverjük a fokhagymát és a cukrot, végül a paradicsomot és az oregánót.
- Felforraljuk, majd 5 percig főzzük.
- Sóval, borssal ízesítjük.
- A tésztát 4 részre osztjuk, és kör alakúra nyújtjuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük a 4 tésztalapot. Megkenjük a paradicsomos mártással, elosztjuk rajtuk a szalámit, az olajbogyót, végül pedig a mozzarellát.
- 250 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Friss bazsalikommal és rozmaringgal díszítve tálaljuk.
Mediterrán saláta
Elkészítés :
- A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk beletesszük egy salátás tálba.
- A citromlevet összekeverjük az olívaolajjal és a sóval, ráöntjük a zöldségekre és alaposan összeforgatjuk.
- Az elkészített saláta tetejére rászórjuk az olívabogyót és a felkockázott feta sajtot. Lehűtve tálaljuk.
A salátához és a pizzahoz való olívabogyót otthon nehéz lenne kimagozni. Érdemes ezt kimagazott formában beszerezni.
Nállunk az olívabogyó nagy választékban megtalálható.
Tekintse meg széles választékunkat:
-
Olivaolaj 1l Helcom
زيت زيتون هيلكوم 1 لتر 2 774Ft Kosárba teszem -
Extra szűz Olivaolaj 1000ml, Alaile
زيت زيتون عفريني, 1000 مل 4 352Ft Kosárba teszem -
Extra szűz Olivaolaj– 8l (Alaile)
زيت زيتون عفريني اكسترا 8 لتر 34 290Ft Kosárba teszem -
Extra szűz Olivaolaj 5000ml , Alaile
زيت زيتون عفريني, 5000 مل 20 955Ft Kosárba teszem