Mujadara
A mujadara egy ősi, hagyományos közel-keleti recept, amelyet gyakran parasztos ételként emlegetnek, mivel olcsó és egyszerű elkészíteni. A receptnek számtalan változata létezik. Nagyon egyszerűen elkészíthető étel, ráadásul gluténmentes, tejmentes és vegán is.
A lencsét előző este beáztatjuk. Következő nap tegyük fel legalább 2 l sós vizet fokhagymával és borókabogyóval főni. Ekkor tehetünk bele egy teáskanál sima őrölt köményt is. Amikor félig puha, öntsük hozzá a rizst. Néha mozgassuk meg. Amikor már a rizs is puha, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni. A hagymát egy nagy serpenyőben pirítsuk meg az olajon, majd keverjük hozzá az összes fűszert a paprika kivételével. Süssük 1-2 percig, majd intsük meg a paprikával is. Öntsük bele a rizst és forgassuk össze. Friss korianderrel meghintve tálaljuk.
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg lencse
- 20 dkg rizs
- 5 db újhagyma (vagy 1 vöröshagyma)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 dl olívaolaj
- 2 tk fahéj
- 2 tk római kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- 3 db borókabogyó
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 tk koriander