Muhammara – mártogatós sült paprikából
A Muhammara egy klasszikus közel-keleti étel, mint a csicseriborsóból készült hummusz, a labneh vagy a padlizsános baba ganoush. Az eredetileg szír mártogatós mára az egyik legkedveltebb étel, mely meghódította Törökországot és az arab térséget is. Piros színét a sült kápia paprika adja, édes, de akár csípős változatban is elkészíthető.
Tökéletes előételként, de akár húsok mellé szósznak, vagy szendvicshez is ideális.
A paprikákat a legjobb, ha nyílt tűzön pirítjuk, de amennyiben erre nincs lehetőségünk, úgy sütőben 250 fokon sötét barnára grillezzük. Amíg sül a paprika, a diókat megpucoljuk, ledaráljuk – ha már kész dióbéllel dolgozunk, egyszerűen csak beleszórjuk a serpenyőbe és kis olajon lepirítjuk. Ha elkészült a sült paprika, fóliával letakarva félretesszük, miután lehűlt, meghámozzuk.
A megpirított diót és a kekszet/kenyérmorzsát egy mixerben apróra turmixolunk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül pedig a paprikákat is. Addig keverjük, míg kellően krémes állagúvá nem válik. Olíva olajjal, diódarabokkal, de akár chili szósszal vagy gránátalma sziruppal is tálalhatjuk, zöldségek és további mártogatni való finomságok kíséretében.
Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!
HOZZÁVALÓK:
- 6 db Kápia paprika
- 10 dkg darált dió
- kb. 100 g keksz vagy kenyérmorzsa
- 1 ek gránátalma szirup
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- 1 tk méz
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt pirospaprika
- ízlés szerint chili
- 1 tk füstölt piros paprika
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- só, bors
Előkészületi idő: 10 perc
Elkészítési idő: 1 óra