fbpx

Marokkói Harira – Marokkó nemzeti levese

2024. 01. 1. | receptek magyarul

A harira Marokkó nemzeti levese, hagyományosan a ramadán hónapban fogyasztják, napnyugta után, a böjt megtörésekor. Ilyenkor a városok és falvak levegőjét áthatja a gőzölgő leves illata.

A harira főzésének egy luxus verziójában a királyi palotában a tojást ezüst tojástartóban szervírozták, és a forró harira lehűléséig itták ki a sáfránnyal, sóval és fűszerekkel felvert tojás belsőt.

A leveshez hagyományosan édes datolyát és shebbakiát, egy ragacsos, tömény mézes süteményt tálalnak.

A vajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zellert, az aprított petrezselymet, koriandert, a kurkumát, fahéjat, gyömbért. Rádobjuk a kockákra vágott húst, átforgatjuk, 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott csicseriborsót, lencsét, a felvágott paradicsomot és paradicsompürét, felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kis lángon 1,5 órán át főzzük, vagy amíg a hús megpuhul. A lisztet csomómentesre keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a levest. Végül belefőzzük a tésztát, majd citromlével és friss zöldfűszerekkel ízesítjük.

Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg marhalábszár
  • 2 ek. vaj
  • 1 nagy hagyma
  • 15 dkg csicseriborsó
  • 15 dkg hagyományos lencse
  • 3 paradicsom (héjazva, magozva)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • fél csokor friss petrezselyem
  • fél csokor koriander
  • 2 szárzeller
  • só, 1 tk. frissen őrölt bors, 1 tk.
  • kurkuma, 1/2 tk. őrölt
  • fahéj, 1 tk. őrölt gyömbér
  • 10 dkg cérnametélt
  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek. liszt, 1 dl víz

Előkészületi idő: 5 perc
Elkészítési idő: 1 óra

Kosarad
0