Marokkói Harira – Marokkó nemzeti levese
A harira Marokkó nemzeti levese, hagyományosan a ramadán hónapban fogyasztják, napnyugta után, a böjt megtörésekor. Ilyenkor a városok és falvak levegőjét áthatja a gőzölgő leves illata.
A harira főzésének egy luxus verziójában a királyi palotában a tojást ezüst tojástartóban szervírozták, és a forró harira lehűléséig itták ki a sáfránnyal, sóval és fűszerekkel felvert tojás belsőt.
A leveshez hagyományosan édes datolyát és shebbakiát, egy ragacsos, tömény mézes süteményt tálalnak.
A vajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zellert, az aprított petrezselymet, koriandert, a kurkumát, fahéjat, gyömbért. Rádobjuk a kockákra vágott húst, átforgatjuk, 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott csicseriborsót, lencsét, a felvágott paradicsomot és paradicsompürét, felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kis lángon 1,5 órán át főzzük, vagy amíg a hús megpuhul. A lisztet csomómentesre keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a levest. Végül belefőzzük a tésztát, majd citromlével és friss zöldfűszerekkel ízesítjük.
Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg marhalábszár
- 2 ek. vaj
- 1 nagy hagyma
- 15 dkg csicseriborsó
- 15 dkg hagyományos lencse
- 3 paradicsom (héjazva, magozva)
- 2 ek. paradicsompüré
- fél csokor friss petrezselyem
- fél csokor koriander
- 2 szárzeller
- só, 1 tk. frissen őrölt bors, 1 tk.
- kurkuma, 1/2 tk. őrölt
- fahéj, 1 tk. őrölt gyömbér
- 10 dkg cérnametélt
- 1/2 citrom leve
- 3 ek. liszt, 1 dl víz
Előkészületi idő: 5 perc
Elkészítési idő: 1 óra