Mandi – a jemeni ízletes csirkés rizs
A közel-keleti kultúrában sokféle rizses, csirkés étel létezik. A különbséget sokszor a fűszerek kombinációja adja, olykor a főzési technika de lehet akár a tálalás is.
A mandi otthona Jemenben, pontosabban Hadhramaut városában található. Ma már számos közel-keleti országban, például Egyiptomban, Törökországban és Indiában is megtalálható a mandi az étlapon.
A chicken mandi egy különleges fűszerkeveréket, a hawaij-t, valamint egy különleges főzési technikát igényel. A hawaij arabul “keveréket” jelent. Ez az a speciális jemeni fűszerkeverék, amelyet a mandi elkészítéséhez is használnak. Elkészíteni szárított fűszerek őrlésével lehet, illetve előre kevert formájában is megveheted autentikus helyeken. A húst ebben az ételben tandoorban vagy agyagkemencében sütik – néha a föld alá temetve -, ami füstös ízt kölcsönöz.
A receptet követbe néhány apró trükkel elérheted a füstös finomságot.
HOZZÁVALÓK:
- 1 darabokra vágott csirke bőrrel vagy nélkül
- 2 hagyma apróra vágva
- 1/2 csésze paradicsompüré
- 1 evőkanál fokhagymapaszta
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál vaj
- 2 csésze jázmin- vagy basmati rizs
- 1 citrom leve
- 1 szárított lime (lomi)
- Mandi fűszerkeverék
- víz
- 1 teáskanál folyékony füst
Előkészületi idő: 10 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Keverjünk össze 2 evőkanál fűszerkeveréket egy citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal. Ezután adjuk hozzá a csirkét, és bevonjuk be a pasztával. Hagyja pácolódni legalább 30 percig, de minél tovább, annál jobb. Egy vastagabb serpenyőbe kevés olajat melegítünk, ebbe pirítjuk az apróra vágott hagymát 2-3 percig, amíg a hagyma megpuhul.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymapürét és a paradicsompürét, valamint még 2 evőkanálnyi mandi fűszerkeveréket. Keverjük jól össze, és hagyjuk főni körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a csirkedarabokat, és pirítsuk meg minden oldalról. Mielőtt lefednénk a főzéshez, adjuk hozzá a lomit és annyi vizet, hogy ellepje a csirkét. Fedjük le az edényt, és állítsuk a hőfokot alacsonyra.
Hagyjuk főni körülbelül 20 percig, a felhasznált húsdaraboktól és mérettől függően. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és vegyük ki a fazékból a hús darabokat.
A megmaradt lében fogjuk megfőzni a köretet. Ekőször mossuk át alaposan, csepegtessük le és mehet is főni. A rizst 1 hüvelyknyi víz kell, hogy ellepje, így adhatunk még hozzá ha túl kevés lenne. Kapcsoljuk a hőfokot alacsonyra, és főzzük, amíg a rizsben apró mélyedések nem jelennek meg. Ezután kapcsoljuk le a hőfokot, tegyünk egy konyharuhát az edényre, és lefedve hagyjuk állni 15 percet. Addig fejezzük be a csirke elkészítését. A sütőt grill funkción 180 fokra melegítjük. Egy tálban keverjük össze a vajat a folyákony füsttel és kenjük be vele a csirkét. Ezután helyezzzük be a sütőbe amíg pegpirul.
Ha készen van a csirke és a rizs is a tálalás következik. A köretet tegyük egy nagy tálalótálba és helyezzük rá a csirkét. Ízlés szerint petrezselyemmel, pirított mandulával vagy fenyőmaggal díszíthetjük.
Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!