fbpx

Baklava – szaftos, édes sütemény

2023. 12. 12. | receptek magyarul

A baklava szaftos, édes sütemény, mely számos közel-keleti ország kultúrájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok és a szerbek egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta alapú desszert, melyet dióval,pisztáciával vagy csokoládéval töltenek meg, és mézzel édesítik.

A baklava története nincs dokumentálva, így több szóbeszéd is kering kialakulásáról. Egyik ilyen történet szerint az Isztambuli birodalom konyhájában készült az első baklava, melyet a szultán a ramadán 15. napján kínált a janicsároknak. Az eseményt Baklava Alayı-nak nevezték el. Egyesek szerint a baklava szó eredete ókori görög, jelentése pedig a bizánciak kedvence.

Mások szerint a baklava török eredetű étel, mely állítást alátámasztja a tény, mely szerint a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha alkalmazta.

A diós baklavához a vajat kis lángon megolvasztjuk. A tetején kialakuló fehér habot lekanalazzuk és addig pirítjuk folyamatos keverés mellett, amíg arany barna színű masszát nem kapunk és hagyjuk kihűlni. Amíg kihül addig elkészítjük a tölteléket. Egy tálba tesszük a diót, fahéjat és a porcukrot, majd alaposan összekeverjük. Ezután lehet elkezdeni rétegezni. A tepsi alját kikenjük a pirított vajjal, erre pedig réteslapot teszünk. A lapot vajazzuk és rétegezzük összesen nyolcszor. A nyolcadik lapon a diós töltelék felét eloszlatjuk és csepegtetünk erre is egy kis vajat. Majd folytatjuk a réétegezést, annyi különbséggel, hogy mostantól minden második lapra szórunk egy kevés tölteléket. A baklava tetejét két darab réteslappal zárjuk és ráöntjük a maradék vajat is. A kilógó széleket óvatosan levágjuk és még sütés előtt méretre vágjuk. A baklavát 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amíg sül, addig elkészítjük a szirupot. A cukrot, vizet, citromlevet és egy karika citromot egy lábasban felmelegítjük. Mikor a masszánk mérete már a felére csökkent, bele tehetjük a mézet is. Keverünk rajta egyet, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A kisült, még meleg baklavára ráöntjük a szobahőmérsékletű szirupot, és hagyjuk pihenni 2 órát a fogyasztás előtt.

Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g vaj
  • 400 g darált dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 50 g porcukor
  • 18 db réteslap

A sziruphoz:

  • 250 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • ½ db citrom leve
  • 1 karika citrom
  • 150 g méz

 

Előkészületi idő: 10 perc
Elkészítési idő: 1 óra

Kosarad
0