Baklava – szaftos, édes sütemény
A baklava szaftos, édes sütemény, mely számos közel-keleti ország kultúrájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok és a szerbek egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta alapú desszert, melyet dióval,pisztáciával vagy csokoládéval töltenek meg, és mézzel édesítik.
A baklava története nincs dokumentálva, így több szóbeszéd is kering kialakulásáról. Egyik ilyen történet szerint az Isztambuli birodalom konyhájában készült az első baklava, melyet a szultán a ramadán 15. napján kínált a janicsároknak. Az eseményt Baklava Alayı-nak nevezték el. Egyesek szerint a baklava szó eredete ókori görög, jelentése pedig a bizánciak kedvence.
Mások szerint a baklava török eredetű étel, mely állítást alátámasztja a tény, mely szerint a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha alkalmazta.
A diós baklavához a vajat kis lángon megolvasztjuk. A tetején kialakuló fehér habot lekanalazzuk és addig pirítjuk folyamatos keverés mellett, amíg arany barna színű masszát nem kapunk és hagyjuk kihűlni. Amíg kihül addig elkészítjük a tölteléket. Egy tálba tesszük a diót, fahéjat és a porcukrot, majd alaposan összekeverjük. Ezután lehet elkezdeni rétegezni. A tepsi alját kikenjük a pirított vajjal, erre pedig réteslapot teszünk. A lapot vajazzuk és rétegezzük összesen nyolcszor. A nyolcadik lapon a diós töltelék felét eloszlatjuk és csepegtetünk erre is egy kis vajat. Majd folytatjuk a réétegezést, annyi különbséggel, hogy mostantól minden második lapra szórunk egy kevés tölteléket. A baklava tetejét két darab réteslappal zárjuk és ráöntjük a maradék vajat is. A kilógó széleket óvatosan levágjuk és még sütés előtt méretre vágjuk. A baklavát 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amíg sül, addig elkészítjük a szirupot. A cukrot, vizet, citromlevet és egy karika citromot egy lábasban felmelegítjük. Mikor a masszánk mérete már a felére csökkent, bele tehetjük a mézet is. Keverünk rajta egyet, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A kisült, még meleg baklavára ráöntjük a szobahőmérsékletű szirupot, és hagyjuk pihenni 2 órát a fogyasztás előtt.
Nincs időd? Keresd készételeinket webshopunkban!
HOZZÁVALÓK:
- 300 g vaj
- 400 g darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g porcukor
- 18 db réteslap
A sziruphoz:
- 250 g kristálycukor
- 200 ml víz
- ½ db citrom leve
- 1 karika citrom
- 150 g méz
Előkészületi idő: 10 perc
Elkészítési idő: 1 óra