Kecskesajtos céklakrém dióval

2024. 02. 7. | receptek magyarul

Több kultúrában a konyhák ellenálhatatlan íze a sajt, melynek múltja az időszámításunk előtt 5 ezres évekbe nyúlik vissza. Úgy gondolják, hogy először a közel-keleti térségben gyártották a sajtot, így kulturálisan megvédik, gazdasági értékként támogatják a sajtokat.

A céklákat megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg teljesen megpuhulnak. Ha kihűlt meghámozzuk őket, gerezdekre vágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a finomra reszelt fokhagymát is. Mézzel, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a kecskesajtot is. Simára turmixoljuk, és annyi görög joghurttal kikeverjük, hogy a kívánt állagot kapjuk.
A diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk a cukorral és addig pirítjuk tovább, amíg a cukor karamellizálódik. Durvára aprítjuk, és megszórjuk vele a céklakrémet. Pirított pitával kínáljuk.

HOZZÁVALÓK:

  • 6 közepes cékla
  • ½ teáskanál zaatar fűszerkeverék
  • ¼ teáskanál őrölt chili
  • ½ gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg kecskesajt
  • 1,5 dl görög joghurt

A karamellizált dióhoz:

  • 5 dkg dió
  • 1 teáskanál cukorű

A tálaláshoz:

  • pita
Kosarad
0