Humusz házilag (csicseriborsókrém)
A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is. A humusz sokoldalúan felhasználható és kitűnően variálható más zöldségekkel is.
A humusz, más néven csicseriborsókrém, hazánkban leginkább szendvicskrémként fogyasztva elterjedt, de ennél sokkal többre hivatott. Szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani, mint teljesértékű növényi fehérjeforrást. A csicseriborsó remek megoldás erre, egészítsd ki bátran az étrendedet vele!
Elkészítése rendkívül egyszerű, pár lépéssel összeállítható és csupán néhány hozzávalót kell beszerezned.
Ha nem áll tőled messze a konyhában való ügyeskedés, akkor feltétlen ajánljuk az elkészítését, de kezdőként is állj neki bátran!
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg konzerv csicseriborsó vagy 15 dkg száraz csicseriborsó
- fél citrom leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk római kömény
- 1 dl olívaolaj
- 3 ek tahini
- só, ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
- Amennyiben száraz csicseriborsóval dolgozol, azt a csomagolás alapján készítsd el és hagyd kihűlni.
- Az összes összetevőt tedd a turmixgépbe és turmixold simára!
- Az állagot további olívaolajjal és a csicseriborső főzőlevével lehet javítani.
- Tálaláskor ízlés szerint egy kis olívaolajat, petrezselymet vagy pirospaprikát is tehetsz rá!
Ha humuszt készítenél, akkor ezeket a termékeinket ajánljuk:
-
Csicseriborsó – 900g (Ideal Pulses)
حمص حب 8 مم 900 غم853Ft Kosárba teszem -
Extra szűz Olivaolaj 1000ml, Alaile
زيت زيتون عفريني, 1000 مل4 917Ft Kosárba teszem -
Szezámpaszta (Tahini) 400g, Zmmo
طحينة زمو 400 غم1 201Ft Kosárba teszem -
Extra szűz Olivaolaj 3000ml, Alaile
16 054Ft Kosárba teszem -
Szezámmag – 1000g (Al Amid)
سمسم - 1000 جرام العميد2 955Ft Kosárba teszem
Érdekesség a humusz eredetéről
A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott. Magyarul sok esetben “hummusz”-nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó. Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják. A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.
Forrás: https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus