• Keleti élelmiszer Kis-Nagykereskedés
  • facebook
  • instagram

A Basbousa egy tradicionális közel-keleti desszert, amelynek gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza. Ez az egyszerű, mégis ikonikus édesség a gríz alapú sütemények közé tartozik, és a mai napig számos arab országban fogyasztják, legyen szó ünnepi alkalmakról, vallási eseményekről vagy hétköznapi vendégszeretetről. A Basbousa különösen népszerű Egyiptomban, Libanonban, Jordániában, Szíriában, Palesztinában és a Perzsa-öböl menti országokban. Nevét az arab „بسـبوسة” szóból kapta, amelyet „átnedvesített” vagy „átitatott” jelentéssel is fordítanak – utalva arra, hogy a sütemény bőséges cukorsziruppal van leöntve.

 

A Basbousa története

A Basbousa története szorosan kapcsolódik a Közel-Kelet és a mediterrán térség kulináris hagyományaihoz. Több forrás szerint az édesség eredete az oszmán birodalom korára vezethető vissza, amikor a búzadara (semolina) használata elterjedt a térségben. Bár a pontos eredet nem teljesen tisztázott, az biztos, hogy a Basbousa évszázadok alatt az arab gasztronómia egyik legkedveltebb süteményévé vált. Számos arab családban generációk óta öröklődik a házi receptje, és minden országban, sőt családonként is eltérhet az elkészítési módja.

A desszert kulturális szerepe

A Basbousa nemcsak ízletes, hanem kulturális szempontból is fontos szerepet játszik. A ramadán idején gyakori desszert az iftár asztalon, de sokszor készítik esküvők, vallási ünnepek, családi vacsorák vagy vendégek fogadása alkalmából is. Az édes íz a vendégszeretetet és bőséget szimbolizálja. A Basbousa sok arab ember számára nem csupán édesség, hanem egyfajta nosztalgikus emlék, amely a gyermekkort, a nagymama konyháját vagy a családi összejöveteleket idézi fel.

Klasszikus recept

A Basbousa egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül. A következő egy klasszikus változat, amely Egyiptomban különösen elterjedt.

Elkészítés :

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy tálban keverjük össze a grízt, cukrot, joghurtot, vajat, sütőport és kókuszt.
  3. Öntsük a masszát kivajazott tepsibe, simítsuk el, majd késsel előre vágjuk be négyzet vagy rombusz alakúra.
  4. Helyezzünk minden darabra egy mandulát.
  5. Süssük kb. 30-35 percig, amíg szép aranybarna lesz.
  6. Közben főzzük össze a szirup hozzávalóit 8-10 percig, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  7. A frissen sült Basbousa-ra öntsük rá a meleg szirupot, majd pihentessük, amíg teljesen beszívja.

      Hozzávalók (kb. 20×20 cm-es tepsihez):

      • 1 bögre búzadara (durva szemcsés gríz)
      • 1/2 bögre natúr joghurt
      • 1/3 bögre cukor
      • 1/4 bögre olvasztott vaj vagy ghí
      • 1/4 bögre kókuszreszelék (opcionális)
      • 1 teáskanál sütőpor
      • Egész mandula vagy pisztácia a tetejére

      A sziruphoz:

      • 1 bögre cukor
      • 3/4 bögre víz
      • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
      • 1 teáskanál rózsavíz vagy narancsvirágvíz (ízlés szerint)

      A Basbousa változatai

      Számos országban eltérő formában jelenik meg:

      • Libanonban és Jordániában gyakori a narancsvirágvízzel ízesített változat.
      • Szíriában gyakran fűszerekkel, például kardamommal vagy fahéjjal ízesítik.
      • Egyiptomban a sütemény néha krémes réteggel (kishta) is kiegészül.
      • Törökországban a hasonló édességet „Revani”-nak hívják, gyakran citromos ízesítéssel.

      A modern gasztronómia is alkalmazkodott: ma már léteznek gluténmentes, vegán vagy cukormentes változatok is, hogy a Basbousa mindenki számára elérhető legyen.

      Miért olyan népszerű a Basbousa?

      A Basbousa népszerűségét több dolog is magyarázza:

      • Egyszerűség: olcsó és könnyen beszerezhető alapanyagok.
      • Gyors elkészítés: nem igényel különleges technikát vagy eszközt.
      • Hosszú eltarthatóság: akár 4-5 napig is friss marad, ha jól tároljuk.
      • Rugalmasság: sokféleképpen ízesíthető és variálható.
      • Érzelmi kötődés: sok arab ember számára a Basbousa a családot és a hagyományokat jelenti.

      A Basbousa több mint egy édesség – ez egy kulturális örökség, amely ízeken és hagyományokon keresztül kapcsolja össze az embereket. A gríz, cukor, joghurt és rózsavíz egyszerű kombinációjából egy olyan ízvilág születik, amely nemcsak finom, de mélyen gyökerezik az arab világ identitásában. Ha valaki szeretné megismerni a közel-keleti konyhát, a Basbousa tökéletes kiindulópont. Legyen szó ünnepről, családi vacsoráról vagy egy délutáni teázásról – a Basbousa mindig ott van, hogy édesebbé tegye a pillanatot.

      Vásárolj nálunk még ma!

      Kosarad
      0