A tonhal az egyik legnépszerűbb tengeri halfajta, amelyet világszerte fogyasztanak. Nemcsak finom íze, hanem rendkívüli tápértéke miatt is kedvelt. A tonhal gazdag fehérjében, omega-3 zsírsavakban és számos fontos vitaminban és ásványi anyagban

Élőhely és Elterjedés

A tonhal a világ óceánjaiban megtalálható, főként trópusi és mérsékelt övi vizekben. Gyakran nagy sebességgel haladnak hosszú távokat keresztül az óceánokon.

    Milyen tápanyagokat tartalmaz a tonhal?

    A tonhal egy igazán tápláló tengeri hal, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre:

    1. Omega-3 zsírsavak: Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, különösen az EPA-nak (eikozapentaénsav) és a DHA-nak (dokozahexaénsav). Ezek az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a szív, az agy és a szem egészségéhez.
    2. Fehérjék: Magas fehérjetartalmú, ami hozzájárul az izmok építéséhez és fenntartásához. Egy átlagos tonhalfilé mintegy 20-25 gramm fehérjét tartalmaz.
    3. Vitaminok: A tonhal forrása többféle vitaminnak, köztük a B-vitaminoknak (B6, B12, niacin ), amelyek támogatják az energiatermelést és az idegrendszer működését.
    4. Ásványi anyagok: A tonhalban található szelén, cink, magnézium és kálium, amelyek fontosak az immunrendszer, az anyagcsere és a csontok egészségének fenntartásához.
    5. Más fontos tápanyagok: Ezen kívül tartalmaz más jótékony hatású tápanyagokat is, mint például az antioxidánsokat, amelyek segítenek a szervezetünkben levő káros szabad gyökök elleni védekezésben.

     

    A tonhal fogyasztásának jótékony hatásai

      1. Kiváló fehérje forrás

      Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint egy doboz körülbelül 46 gramm fehérjét tartalmaz. Tekintettel arra, hogy az ajánlott napi bevitel körülbelül 1 g fehérje testtömeg-kilogrammonként, ez azt jelenti, hogy egy tonhalkonzerv biztosítja a napi szükséges fehérje nagy részét.

      1. Csökkenti a vérnyomást

      Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy gazdag káliumban – egy ásványi anyag, amely jelentősen csökkenti a vérnyomást. Ennek az elemnek az omega-3 zsírokkal való kombinálása gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szív- és érrendszerre. Ez alacsonyabb nyomást jelent, és alacsonyabb a stroke, a szívroham és például az eltömődött artériák kockázata.

      1. Fokozza a keringést

      A magas vas- és B-vitamin bevitel erősíti a vérsejteket. A vas serkenti a vérkeringést, javítja a testszervek oxidációját és biztosítja az optimális működést.

      1. Energiát biztosít

      Összetevői javítják az anyagcserét és növelik az energiát. E mögött a B-vitamin komplex áll, a magas fehérjeérték és az omega-3 savak mellett.

      1. Izomzatot épít

      A fehérjében leggazdagabb húsok közé tartozik, így tökéletes társ az izomfejlesztésben és a zsírégetésben. Az izmok a fehérjékből nőnek, gyorsabban regenerálódnak, és javítják a szervezet anyagcseréjét.

      1. Elősegíti a fogyást

      Az elhízás és a túlsúly a legnagyobb egészségügyi probléma világszerte. Alacsony kalóriatartalmú, kiváló minőségű fehérjetartalmú élelmiszer, amely tele van egészséges tápanyagokkal, amelyek javítják az egészséget és az anyagcserét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását.

      A tonhalhúsból származó omega-3 zsírsavak fokozott bevitele serkenti a leptin nevű éhséghormont.

      1. Fokozza az inzulinválaszt

      A cukorbetegségben szenvedőknek még nagyobb haszna származhat a tonhalfogyasztásból. Az omega-3 savak segítenek kordában tartani az inzulint, megkönnyítve a cukorbetegek mindennapjait.

    A tonhal sokféleképpen elkészíthető, legyen szó friss vagy konzerv változatról. Íme két egyszerű és ízletes recept, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz.

    Tonhalas pizza

    HOZZÁVALÓK:

    Elkészítés :

    1. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet és az olajat, és sima tésztává gyúrjuk. Letakarva hagyjuk 1 órát kelni.
    2. A sütőt 250 fokosra előmelegítjük.
    3. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk, és olyan vékonyra, amennyire a tészta engedi.
    4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, megszurkáljuk villával. A tésztát megkenjük paradicsomszósszal. A tonhalat lecsepegtetjük, villával szétnyomkodjuk és rászórjuk a pizza tetejére, rátesszük a félbevágott olívabogyókat, majd megszórjuk reszelt sajttal. Az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük a pizzát.

    Tejszínes-tonhalas tészta

    HOZZÁVALÓK:

    • 25 dkg tészta
    • 20 g vaj
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 20 dkg koktélparadicsom
    • 1 ek. sűrített paradicsom
    • 2,5 dl tejszín (zsíros)
    • 20 dkg tonhalkonzerv (olajban)
    • 1 ek. friss bazsalikom
    • 30 g parmezán
    • opcionális kapribogyó

    Elkészítés :

    1. Forraljunk enyhén sós vizet egy lábasban, majd főzzük meg a tésztát a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, a főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit.
    2. Közben a vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Fél perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot és tejszínt, melegítsük egybe. Alacsony lángon főzzük pár percig, míg besűrűsödik. 
    3. Keverjük bele a leszűrt tonhalat, a félbevágott koktélparadicsomokat és az összeaprított bazsalikomot. (Ha használunk, kapribogyót.) Várjuk meg, míg újra forrásnak indul, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a parmezánt. 1-2 percig főzzük még, míg a sajt elolvad és a paradicsom kicsit összeesik. Ha túl sűrűnek ítéljük, egy kevés főzővízzel hígítsuk. 
    4. Rögtön kínáljuk a tésztával egybeforgatva.
    Kosarad
    0