
A tonhal az egyik legnépszerűbb tengeri halfajta, amelyet világszerte fogyasztanak. Nemcsak finom íze, hanem rendkívüli tápértéke miatt is kedvelt. A tonhal gazdag fehérjében, omega-3 zsírsavakban és számos fontos vitaminban és ásványi anyagban
Élőhely és Elterjedés
A tonhal a világ óceánjaiban megtalálható, főként trópusi és mérsékelt övi vizekben. Gyakran nagy sebességgel haladnak hosszú távokat keresztül az óceánokon.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a tonhal?
A tonhal egy igazán tápláló tengeri hal, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre:
- Omega-3 zsírsavak: Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, különösen az EPA-nak (eikozapentaénsav) és a DHA-nak (dokozahexaénsav). Ezek az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a szív, az agy és a szem egészségéhez.
- Fehérjék: Magas fehérjetartalmú, ami hozzájárul az izmok építéséhez és fenntartásához. Egy átlagos tonhalfilé mintegy 20-25 gramm fehérjét tartalmaz.
- Vitaminok: A tonhal forrása többféle vitaminnak, köztük a B-vitaminoknak (B6, B12, niacin ), amelyek támogatják az energiatermelést és az idegrendszer működését.
- Ásványi anyagok: A tonhalban található szelén, cink, magnézium és kálium, amelyek fontosak az immunrendszer, az anyagcsere és a csontok egészségének fenntartásához.
- Más fontos tápanyagok: Ezen kívül tartalmaz más jótékony hatású tápanyagokat is, mint például az antioxidánsokat, amelyek segítenek a szervezetünkben levő káros szabad gyökök elleni védekezésben.
A tonhal fogyasztásának jótékony hatásai
-
- Kiváló fehérje forrás
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint egy doboz körülbelül 46 gramm fehérjét tartalmaz. Tekintettel arra, hogy az ajánlott napi bevitel körülbelül 1 g fehérje testtömeg-kilogrammonként, ez azt jelenti, hogy egy tonhalkonzerv biztosítja a napi szükséges fehérje nagy részét.
- Csökkenti a vérnyomást
Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy gazdag káliumban – egy ásványi anyag, amely jelentősen csökkenti a vérnyomást. Ennek az elemnek az omega-3 zsírokkal való kombinálása gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szív- és érrendszerre. Ez alacsonyabb nyomást jelent, és alacsonyabb a stroke, a szívroham és például az eltömődött artériák kockázata.
- Fokozza a keringést
A magas vas- és B-vitamin bevitel erősíti a vérsejteket. A vas serkenti a vérkeringést, javítja a testszervek oxidációját és biztosítja az optimális működést.
- Energiát biztosít
Összetevői javítják az anyagcserét és növelik az energiát. E mögött a B-vitamin komplex áll, a magas fehérjeérték és az omega-3 savak mellett.
- Izomzatot épít
A fehérjében leggazdagabb húsok közé tartozik, így tökéletes társ az izomfejlesztésben és a zsírégetésben. Az izmok a fehérjékből nőnek, gyorsabban regenerálódnak, és javítják a szervezet anyagcseréjét.
- Elősegíti a fogyást
Az elhízás és a túlsúly a legnagyobb egészségügyi probléma világszerte. Alacsony kalóriatartalmú, kiváló minőségű fehérjetartalmú élelmiszer, amely tele van egészséges tápanyagokkal, amelyek javítják az egészséget és az anyagcserét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását.
A tonhalhúsból származó omega-3 zsírsavak fokozott bevitele serkenti a leptin nevű éhséghormont.
- Fokozza az inzulinválaszt
A cukorbetegségben szenvedőknek még nagyobb haszna származhat a tonhalfogyasztásból. Az omega-3 savak segítenek kordában tartani az inzulint, megkönnyítve a cukorbetegek mindennapjait.
A tonhal sokféleképpen elkészíthető, legyen szó friss vagy konzerv változatról. Íme két egyszerű és ízletes recept, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz.
Tonhalas pizza

HOZZÁVALÓK:
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 dl víz
- 3 ek olívaolaj
- paradicsomszósz
- 2 doboz tonhalkonzerv
- olívabogyó
- 15 dkg sajt
Elkészítés :
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet és az olajat, és sima tésztává gyúrjuk. Letakarva hagyjuk 1 órát kelni.
- A sütőt 250 fokosra előmelegítjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk, és olyan vékonyra, amennyire a tészta engedi.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, megszurkáljuk villával. A tésztát megkenjük paradicsomszósszal. A tonhalat lecsepegtetjük, villával szétnyomkodjuk és rászórjuk a pizza tetejére, rátesszük a félbevágott olívabogyókat, majd megszórjuk reszelt sajttal. Az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük a pizzát.
Tejszínes-tonhalas tészta
Elkészítés :
- Forraljunk enyhén sós vizet egy lábasban, majd főzzük meg a tésztát a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, a főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit.
- Közben a vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Fél perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot és tejszínt, melegítsük egybe. Alacsony lángon főzzük pár percig, míg besűrűsödik.
- Keverjük bele a leszűrt tonhalat, a félbevágott koktélparadicsomokat és az összeaprított bazsalikomot. (Ha használunk, kapribogyót.) Várjuk meg, míg újra forrásnak indul, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a parmezánt. 1-2 percig főzzük még, míg a sajt elolvad és a paradicsom kicsit összeesik. Ha túl sűrűnek ítéljük, egy kevés főzővízzel hígítsuk.
- Rögtön kínáljuk a tésztával egybeforgatva.
Tekintse meg széles választékunkat:
-
Akció!
Tonhal – 160g (Durra)
تونة بالفلفل الحار 160 غم، الدرةOriginal price was: 898Ft.699FtCurrent price is: 699Ft. Kosárba teszem -
Akció!
Tonhal – 160g (Chtoura Fields)
تونا 160 غم, حقول شتورةOriginal price was: 942Ft.699FtCurrent price is: 699Ft. Kosárba teszem -
Akció!
Tonhal csili – 160g (Chtoura Fields)
تونا بالفلفل الحار 160 غم, حقول شتورةOriginal price was: 942Ft.699FtCurrent price is: 699Ft. Kosárba teszem